Teken bij katten voorkomen

teken bij katten voorkomen

Potentieel minder kans op suikerziekte/diabetes mellitus. Suikerziekte komt aanzienlijk meer voor bij teven dan bij reuen, de reden hiervoor zijn de geslachtshormonen. Vooral tijdens de dioestrus (periode na de loopsheid) kunnen hormonen vrijkomen die diabetes in de hand werken. Nadelen van steriliseren, operatierisico en -kosten. Om de eierstokken weg te halen is er een buikoperatie nodig waarbij de teef onder narcose moet. Het risico dat een gezonde hond sterft tijdens de narcose is heel klein maar niet onmogelijk. Vandaar de terechte vraag van sommige mensen: waarom snijden in een gezonde hond?

De etter stapelt zich tijdens de bukken ontsteking op in de baarmoeder en kan oplopen tot zeer grote hoeveelheden waardoor deze extreem opblaast. De belangrijkste doodsoorzaak is dan ook het scheuren van de baarmoeder waarbij de etter in de buikholte komt met alle gevolgen vandien. Gelukkig is men veelal wel op tijd om nog te kunnen opereren, de hond wordt dan onder goede begeleiding geopereerd waarbij zowel de baarmoeder als de eierstokken verwijderd worden. Ongeveer én op de vijf niet gesteriliseerde teven krijgt te maken met een pyometra. Sterke daling van de kans op melkkliertumoren. Cellen in de melkklieren staan onder invloed van geslachtshormonen, hierdoor hebben de cellen een verhoogde kans om tumoraal te ontaarden. Hoe langer de cellen onder invloed van de geslachtshormonen staan hoe hoger de kans dat een teef melkkliertumoren ontwikkelt op latere leeftijd. Melkkliertumoren hebben als voordeel dat je ze goed kan voelen, indien je een knobbeltje voelt ter hoogte van de melklijst neem dan contact op met je dierenarts. Deze tumoren kunnen zowel goedaardig als kwaadaardig zijn, bij uitzaaiingen gaan ze vaak naar de longen. Longtumoren zijn een ernstig gevolg waar de hond aan kan overlijden. Om melkkliertumoren te voorkomen kun je het beste zo snel mogelijk steriliseren, ofwel vór de eerste loopsheid.

teken bij katten voorkomen
de hormoonhuishouding van de hond. Wanneer deze zijn weggehaald zien we veranderingen bij het dier die berusten op de functie van deze hormonen. Voordelen van steriliseren, geen loopsheid meer. De vervelende periode van bloedverlies, reuen die je teef achtervolgen en eventuele schijndracht die daarna ontstaat is verleden tijd. Ook voor de hond kan dit een vervelende periode zijn, hoewel de ene hond niets in de gaten heeft, zal de andere hond zich niet lekker voelen tijdens de loopsheid. Voorkomt pyometra (etterige baarmoederontsteking). Pyometra is een levensbedreigende aandoening waar veel teven die niet gesteriliseerd zijn op latere leeftijd last van krijgen. Door een disbalans in de hormoonhuishouding (afkomstig uit de aanwezige eierstokken) kan de baarmoeder gaan ontsteken. Naarmate de teef ouder wordt neemt de kans op het ontwikkelen ervan toe.
teken bij katten voorkomen

De oude kat - weetjes over


Wat we in de volksmond steriliseren noemen bij de teef is feitelijk castreren, we halen namelijk de geslachtsproducerende organen eruit (dit wordt bij de sterilisatie van de mens natuurlijk niet gedaan). Vroeger haalde de dierenarts bij deze operatie zowel de eierstokken als de baarmoeder eruit. Tegenwoordig worden enkel de eierstokken verwijderd, deze zorgen namelijk voor de hormoonproductie. Wanneer je deze weghaalt zul je evenveel voordelen krijgen van de sterilisatie dan wanneer je ook de baarmoeder weghaalt. De seizoen baarmoeder wordt tegenwoordig enkel nog weggehaald wanneer daar iets mis mee is, bijvoorbeeld bij een baarmoederontsteking. Omdat enkel de eierstokken weggehaald dienen worden is er maar een klein sneetje nodig. Afhankelijk van de grootte van de hond moet er een snee gemaakt worden die groot genoeg is om de eierstokken te kunnen verwijderen. De prikpil is geen vervanging van steriliseren en kan slechts beperkt gebruikt worden vanwege de vele nadelige gevolgen op de gezondheid.

Vlooien bij de kat en in huis


De vrouwtjes kunnen door het zuigen van bloed tot wel 1 cm lang worden. Eenmaal volgezogen met bloed maakt zij zich los van de huid en laat zich op de grond vallen. Op een beschutte plaats legt het vrouwtje zon.000 eitjes waarna zij sterft. Uit deze eitjes ontwikkelen zich (binnen een maand) 6-potige larven. Ook deze klimmen in grashalmen en wachten op een gastdier, waarop ze drie tot 8 dagen lang bloed zuigen, tot ze verzadigd zijn. Vervolgens laten ze zich op de grond vallen en ontwikkelen ze zich in drie maanden tot 8-potige nimfen, die eveneens een bloeddonor zoeken. De ontwikkeling tot volwassen teek duurt dan nog zon drie tot vijf maanden. De volledige ontwikkelingscyclus van sommige soorten teken (die op meerdere gastdieren leven) kan zelfs tot 3 jaar duren.

teken bij katten voorkomen

Naargelang de studies treedt bij 1,1 tot 3,4 van de personen met anti een tekenbeet de ziekte van Lyme. Het aantal jaarlijks vastgestelde gevallen, bevestigd door én van de referentielaboratoria (K.U.L. is sinds 1991 gestegen. Er is in de loop der jaren een gestage stijging te zien in België, gaande van 42 gevallen in 1991 tot 300 gevallen in 1997. Het cijfer voor 1997 komt overeen met een incidentie van.9 gevallen per 100000 inwoners. In 2002 werden 975 gevallen vastgesteld. Zie ook artikel : Risico van ziekte van Lyme verdubbeld.

Cyclus, de teek brengt het grootste deel van zijn leven door in de natuur: bossen en graslanden. Om zich products te kunnen ontwikkelen en voort te planten heeft hij echter bloed nodig. De teek die bij ons voorkomt heeft voor zijn volledige ontwikkeling drie gastheren nodig. Hij kiest hierbij zowel voor wilde dieren (bosmuizen, egels, eekhoorns, reeën,.) als huisdieren (schapen, runderen, paarden, honden, katten,.) evenals de n teek wacht in grashalmen of lage bosjes op een passerende gastheer, waaraan hij zich in het voorbijgaan vastklampt. Eenmaal op het dier kruipt de teek naar een plaats waar de huid het dunst is en bijt hij zich stevig vast. Hij verankert zich als het ware in de huid. Bron afbeelding: g, de dikste teek links is een volwassen vrouwtje, tweede van links is een volwassen mannetje, tweede van rechts is een nimf en de rechste is een larve.

Pipetten tegen vlooien en teken

De werkelijke boosdoener is niet de teek zelf, maar de bacterie, die hij via zijn speeksel en darminhoud overbrengt van de ene op de volgende gastheer. Omdat de teek een zogenaamde driegastherenteek is, kan zij in én van de ontwikkelingsstadia een ziekteverwekker binnen krijgen door van een besmet dier bloed te zuigen en deze ziekteverwekker vervolgens in het volgende ontwikkelingsstadium overbrengen op een ander dier of mens overbrengen. Binnen Europa kunnen via teken 4 ziekten payot op de mens worden overgebracht: de ziekte van Lyme, tick borne Encephalitis (ook wel bekend als tbe)of tbd serum (Tick born Disease). Früh Sommer Meningo Encephalitis (fsme ehrlichiose, daarnaast kan in zuid Europa de tekensoort Rhipicephalus sanguineus de ziekte fièvre boutonneuse overbrengen. Zie ook artikel : teken en tekenencefalitis. Stijging, de ziekte van Lyme treedt vooral op tussen juni en oktober, en op basis van de gevallen vastgesteld tussen 1993 en 2000 door de referentielaboratoria (K.U.L. kan men stellen dat de ziekte overal in ons land optreedt, vooral in de kempen (Antwerpse en Limburgse de oostkantons, het Zoniënwoud en de Ardennen.

teken bij katten voorkomen

Wormen bij hond en kat: we geven

Een teek of bloedzuiger is een minuscuul diertje, nauwelijks groter dan een speldekop. Bij het zuigen van het bloed wordt het achterlijf steeds dikker. De beet van een teek is pijnloos, pas na enkele uren begint het te jeuken. Teken, de teek is een zogenaamde geleedpotige, en behoort tot de mijten. Er bestaan twee verschillende families van teken: de harde of schildteken (Ixodidae) en de zachte of lederteken (Argasidae). In totaal komen er over de wereld meer dan 800 tekensoorten voor! Van een tekenbeet op zich wordt de mens normaal gesproken niet ziek, maar de teek kan wel een rol spelen bij het overbrengen van diverse ziekten.

In dit artikel, teken en de ziekte van Lyme in België dossier de ziekte van Lyme, ook wel tick-borne borreliosis of Lyme-artritis genoemd, wordt veroorzaakt door de spirocheet Borrelia burgdorferi. Men schat dat in Europa ongeveer 10 van de teken besmet zijn met Borrelia. Dit bacterie-achtige organisme wordt overgebracht via de beten van teken behorende tot het geslacht Ixodes, die zich ook vaak voeden met het bloed van andere zoogdieren, exfoliating zoals knaagdieren, egels en herten. De ziekte wordt vermoedelijk slechts overgebracht nadat de teken zich gedurende uren op het slachtoffer hebben gevoed. Er zijn geen aanwijzingen voor besmetting van persoon op persoon. Teken worden mee rondgedragen door hun gastdieren. Bijna overal waar die dieren komen, vindt men dus ook teken. Tenminste in een plantenrijke omgeving met hoog gras, struiken en een rijke onderbegroeiing.

Frontline voor honden, tegen vlooien

Wel of niet steriliseren van je teefje en op welke leeftijd? Sterilisatie is een onderwerp dat veel discussie over zich anti afroept, de ene kenner zal adviseren al voor de eerste loopsheid te steriliseren terwijl de ander het pas na de eerste of zelfs pas na de tweede loopsheid adviseert. Ook is er een groep die zal adviseren helemaal niet te steriliseren, want waarom zou je snijden in een gezond dier? Vanuit elk standpunt zijn er argumenten te geven waarom een dergelijke aanpak de voorkeur heeft. Uiteindelijk ben jij als baasje degene die beslist. Wij gaan je helpen om een goede keuze te maken door de mogelijke gevolgen op te sommen van al dan niet steriliseren en de momenten waarop. We leggen eerst kort uit wat steriliseren inhoudt en zetten daarna de voor- en nadelen op een rij. Wat houd steriliseren in?

Teken bij katten voorkomen
Rated 4/5 based on 633 reviews
Recensies voor het bericht teken bij katten voorkomen

 1. Oluvote hij schrijft:

  Lymeziekte, fsme en het alfa-galsyndroom, is de schapenteek ixodes ricinus ). Als uw kat gechipt is en geregistreerd staat bij een databank kan hij, mocht hij toch weglopen, weer bij u teruggebracht worden. Het is zaak een vastgezogen teek zo snel mogelijk te verwijderen. Houd ramen en deuren gesloten en houd de kat de eerste maand(en) binnen om weglopen te voorkomen.

 2. Welarizi hij schrijft:

  Daarmee is de kat én van de populairste gezelschapsdieren. Bij tekenkoorts krijgen de honden hoge koorts, ernstige bloedarmoede en vaak ook geelzucht. Een vlooienband is veilig, effectief, doorgaans lang werkzaam en zeer praktisch in gebruik.

 3. Rosiqul hij schrijft:

  Hoe ontdek je dat jouw hond vlooien heeft? Zorg daarom bijvoorbeeld voor speeltjes en een klimpaal. Bij én kat zou u idealiter dus twee kattenbakken nodig hebben.

 4. Hunit hij schrijft:

  Zo staan siamezen bijvoorbeeld bekend om hun levendige en sociale karakter en omdat ze vaak geluiden maken. Zij zijn uit het Middellandse zeegebied bekend en worden weleens met huisdieren ingevoerd. Dit kan het geval zijn bij wilde katten die buiten leven. Wanneer u bijvoorbeeld niet wilt dat uw kat op de tafel springt, moet u eerst bedenken waarom de kat dit doet: vindt hij daar af en toe eten?Jouw feedback:

Uw e-mail zal niet worden gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

U kunt maximaal vier foto's van de formaten jpg, gif, png en maximaal 3 megabytes bijvoegen: